Utonagan

Utonagan je rasa psa nastala u Engleskoj. Vrlo je mlada rasa, nastajala je tokom 1980-ih godina, ukrštanjem nemačkog ovčara, sa sibirskim haskijem i aljaskim malamutom. Tvorac rase je britanska entuzijastkinja Edvina Haris (Edwina Harris). Utonagan se ponekad naziva vučji pas, vučijak (wulfdog). Ovo je izuzetno retka rasa psa, koja se pored Britanije može pronaći još samo u Kanadi, ali ne u velikom broju.

utonagan03
Predstavnik rase utonagan, primetan je vukoliki izgled, kao i izražena dugodlakost životinje.

Utonagan je priznat kao rasa 1987. godine, zamišljen je kao družbeni pas. Izgledom dosta podseća na vuka, što je pokazatelj da su u stvaranju ove rase učestvovali vukoliki psi. Visine je 50-71cm, težine je 25-41kg. Žvotni vek iznosi 10-15 godina, a veličina legla je 4-8 štenaca. Dlaka je duga, menja se dva puta tokom godine. Može biti siva sa prelivima ili smeđa sa prelivima i neretko belim trbuhom. Prijatnog i uravnoteženog temperamenta, prijateljski nastrojeni i prijatni za druženje, dobri su za porodice sa decom. Nisu pogodni za držanje u stanu, sobzirom da traže puno vežbe, kretanja i šetnje, ali se mogu prilagoditi ako im se pruža dovoljno pažnje ove vrste. Pored toga, dosta se linjaju, zbog čega su ipak pogodniji za domove sa dvorištem. Vrlo su živahni i inteligentni, brzo učeći nove veštine, lako se vezuju za vlasnika i veoma su poslušni, pod uslovom da se isti prema njima dobro ophodi.

utonagan04utonagan02
Utonagani odlično podnose izuzetno niske temperature, tako da nije neobično videti ih u snežnom krajoliku.

Izuzetno je retka rasa, pored Britanije i Kanade ne može se više nigde u Svetu pronaći. Sve u svemu, utonagan je dobar prijatelj i veran saputnik, koji voli puno kretanja i život na otvorenom. Ako neko voli da vodi aktivan način života, onda je utonagan pravi pas za takvu osobu. Ovaj dražesni pas svoje neobično ime duguje reči utonagan iz jezika Činuk Indijanaca, što otprilike znači duh vuka.

utonagan01