Tajgan

Tajgan je rasa psa iz grupe hrtova poreklom iz Kirgistana, sa planinskog lanca Tijan-Šan na granici sa Kinom. Naziva se još kirgizijski tajgani, mongolski tajga pas i kirgizijski barzoj. Rasa je danas izuzetno retka čak i u svojoj zemlji porekla, dok je nekada bila vrlo raširena i spada u radne pse.

tajgan04tajgan01
Predstavnici rase u jednobojnoj formi

Tajgani su tipični predstavnici hrtova, tela vretenastog, izduženog i mišićavog. Grudni koš je dubok i srednje širok, lobanja je izdužena, kao i vilice, sa izraženim očnim arkadama. Uši obavezno stoje oboreno, leđa su ravna, a vrat je duguljast. Noge su visoke i snažne, pogodne za dugo i brzo trčanje. Dlaka je duga i gusta bez sloja podlake. Boja dlake je uglavnom jednobojna; crna, bela, siva, smeđa ili žuta, isto tako može biti i dvobojna, odnosno crno-bela. Tajgani spadaju u tipično radne rase pasa, do sada još niko nije pokušao da ih pretvori u družbene pse. Tradicionalno se koriste za lov na krupnu divljač; jelene, kozoroge i divlje ovce, ali podjednako su efikasni i u lovu na vukove i medvede. Privrženi su, živahni i vrlo aktivni, miroljubivi su, mada mogu biti i veoma razdražljivi. Mogu se takođe koristiti i za lov na neku sitniju divljač, ako se koriste u kombinaciji sa pripitomljenim surim orlom, tako da su nekada bili česti pratioci sokolara.

tajgan03
Tajgan u potpuno beloj formi

Tajgani su u prošlosti bili vrlo rašireni, od Mandžurije i mongolskih stepa, sve do Irana, ali tokom sovjetskih vremena broj im se znatno smanjio. Danas su vrlo retka rasa. Ruski kinološki savez je uložio velike napore za očuvanje ove rase, u prvom redu njenim međunarodnim priznanjem. Tako su tajgani doslovno spaseni od izumiranja, jer tokom sovjetskih vremena je bilo sve manje potrebe za njihovim gajenjem zbog kolektivizacije, industrijalizacije i kultivacije zemljišta. Tajgani se čak i u svojoj domovini - Kirgistanu retko mogu pronaći.

tajgan02