Škotski jelenski hrt

Škotski jelenski hrt naziva se još i škotski gonič jelena ili jednostavno škotski hrt jeste rasa pasa poreklom iz Škotske. U pitanju je prastara rasa čije poreklo datira još iz Starog veka, potiče od starih ketlskih pasa. Vrlo je srodan irskom hrtu, kome je i najsličniji po izgledu i telesnoj građi, čak se dugo smatralo da se radi o dva različita varijeteta jedne te iste rase.

skotskihrt01

Škotski hrt je pas dugih nogu, pogodnih za dugo i brzo trčanje, duge oštre dlake, tela vretenastog, mišićavog i skladnog, lobanja je izdužena i manje gruba nego kod njegovog irskog rođaka. Boja dlake može biti siva ili plavkasto-siva, crvenkasta, tigrasta ili prljavo bela, sa ili bez beličastih mrlja na grudima i vrhu repa. Pas je dosta snažan i izdržljiv, pleneći svojim dostojanstvenim izgledom. Za razliku od irskih hrtova, škotski hrtovi su manje nepoverljivi prema strancima što ih čini lošijim čuvarima, mada svojom veličinom ipak uspevaju zastrašiti neke moguće nasrtljivce. Visina mužjaka je 76-80cm, a ženki 71-77cm, težina mužjaka iznosi oko 46kg, dok ženke teže oko 36kg. Dostojanstven je, poslušan, nežan i prijateljski nastrojen. Oduvek su korišćeni kao psi za lov na krupnu divljač, pre svega jelene i srne, ali dobro se snalaze i u lovu na divlje svinje i vukove, čak i medvede. Veoma su izdržljivi, mogu prelaziti velike razdaljine progoneći plen. Privrženi su svojim gospodarima i pogodni su za porodice sa decom, kojoj su svojevrsna atrakcija zbog svog neobičnog izgleda.

skotskihrt02skotskihrt04

Škotski hrt je drevna rasa, pretrpeo je male promene kroz istoriju, još je rimski car Hadrijan pisao o psima pratiocima keltskog plemena Pikti, koje je tada naseljavalo današnju Škotsku, opisavši ih isto kao što bi neko opisao današnje škotske hrtove. Tokom Srednjeg i Novog veka ovaj pas je bio čest na dvorovima škotskih kraljeva i vlastelina, ali omiljen je bio i u pojedinim engleskim vlasteoskim porodicama. Početkom XX veka, tačnije posle Prvog svetskog rata, broj im se počeo sve više smanjivati, mnoge guste i prostrane škotske šume su posečene, krupna divljač izlovljena, škotski hrtovi su izgubili svoju namenu, zato im je broj i počeo sve više opadati. Ali od 1970-ih godina dolaze im ipak bolji dani, prvobitna namena im je promenjena, od hrabrog i brzog lovačkog - radnog psa postali su družbeni psi. Izvan Velike Britanije slabo je rasprostranjen, ima ga još samo na američkom kontinentu, u Australiji i još ponegde u Evropi, ipak nije toliko popularan kao njegov rođak iz Irske, ali je podjednako zanimljiv i nesvakidašnji pas.

skotskihrt03