Sijamska bobtejl mačka

Sijamska bobtejl mačka, naziva se još tajlandska ili mekonška bobtejl mačka jeste rasa kratkorepe domaće mačke poreklom sa Tajlanda, koja je kasnije kao rasa razvijana u Rusiji. Staro ime ove rase jeste tajlandska ili sijamska, da bi po priznavanju rase od strane Međunarodne felinološke federacije konačno ime glasilo mekonška bobtejl mačka, po reci Mekong na jugo-istoku azijskog kontinenta.

sijamskabobtejl01
Predstavnik rase, jasno se primećuje da izgleda kao da je neko odsekao rep sijamskoj mački.

Sijamska ili mekonška bobtejl mačka je životinja vretenastog i skladnog tela, kratke dlake i kratkog repa. Leđa su ravna, dok su zadnje noge nešto duže u odnosu na prednje noge, što je česta odlika azijskih rasa domaćih mačaka. Boja dlake može biti kao kod svoje klasične sijamske rođake, kremaste boje sa tamnijim prelivima na telu, nogama i glavi. Mačke ove rase mogu se isto tako javiti i u potpuno do prljavo beloj formi, zajedno sa tamnijim prelivima na repu, donjim delovima nogu i karakterističnom tamnom maskom preko lica, što bi ujedno moglo biti i rasna odlika ove mačke. Telesna težina pripadnika oba pola iznosi oko 3,6-4,5kg, dok životni vek iznosi 15-18 godina. Mačke su vešti i predani lovci i često gajene u svojoj zemlji porekla, gde su i vrlo cenjene. Pretpostavlja se da su nastale mešanjem sijamskih mačaka sa nekim od azijskih bobtejl mačaka, koje predstavljaju ili neki izumrli varijetet, srodan npr. japanskoj bobtejl mački ili su uvezene iz stranih zemalja. Bilo kako bilo, radi se o vrlo karakterističnoj rasi domaće mačke.

sijamskabobtejl02sijamskabobtejl03
Sijamske ili mekonške bobtejl mačke u svojoj svetlijoj formi

Mekonška ili sijamska bobtejl mačka je životinja o kojoj su ispredane mnoge legende. Neke od njih su da je ovo tzv. kraljevska mačka, zaštitnik tajlandskih kraljeva. Potom dalje, da su ove mačke čuvari budističkih hramova na Tajlandu. Ali pravi razvoj ove mačke kao rase kreće mnogo dalje od Tajlanda, u dalekoj Rusiji. Naime, ruski car Nikolaj II je 1902. godine dobio na poklon par ovih mačaka od sijamskog kralja (Sijam je stari naziv za današnji Tajland), po imenu Čulalongkor. Mačke su odnete u Rusiju i tamo dalje uzgajane, naišavši na dobar odziv kod tamošnjih uzgajivača i ljubitelja. Neretko se dešavalo da, zarad eksperimenata budu parene sa nekim drugim bobtejl mačkama, ali uglavnom su gajene u čistoj rasi. Prvi standard rase ustanovljen je tek 1994. godine, da bi kao rasa bile priznate 2004. godine, od strane Međunarodne felinološke federacije. Tada im je i promenjen naziv u mekonška bobtejl mačka, po reci Mekong u jugoistočnoj Aziji. Dotadašnji naziv, sijamska ili tajlandska bobtejl mačka ostao je kao neki stari naziv rase.

sijamskabobtejl04