Šajlo pas

Šajlo pas (shiloh dog breed) jeste rasa pasa poreklom iz Amerike. Nastajala je tokom 1970-ih i 1980-ih godina u severnom delu Sjedinjenih Američkih Država. Naime, jedna za sada nepoznata ljubiteljka i uzgajivačica nemačkih ovčara pokušala je da rekonstruiše tzv. staronemačkog ovčara, pa je dugom i pažljivom selekcijom krupnijih i dugodlakih jedinki nemačkog ovčara, uz tzv. upliv krvi aljaskog malamuta, stvorena rasa je kasnije nazvana šajlo pas ili šajlo ovčar, kako se inače može još pronaći u pojedinim izvorima.

sajlopas02
Šajlo pas je zaista veličanstvena životinja

Šajlo psi su rezultat duge i pažljive selekcije na stvaranju rase koja će makar približno biti slična staronemačkom ovčaru, drevnoj izumrloj rasi pasa, koja nije predak današnjih nemačkih ovčara kakve danas poznajemo, ali im je ipak srodna i u prošlosti je bila vrlo raširena na prostorima današnje Nemačke i šire. Čitav proces započela je jedna američka ljubiteljka nemačkih ovčara, da bi se potom projekat proširio i na druge entuzijaste i zaljubljenike. Standard rase ustanovljen je 1991. godine, kada je rasa upisana u Američki registar rasa pasa. Ova rasa za sada je priznata jedino na tlu Sjedinjenih Američkih Država i u pojedinim provincijama Kanade. Rasa je skoro nepoznata i izuzetno retka izvan severnoameričkog kontinenta, uzgaja se jedino u nekim severnim saveznim državama SAD-a i pojedinim kanadskim provincijama.

sajlopas03
Šajlo pas u nekim od svojih brojnih formi

Šajlo psi su dugodlaki, boje dlake uglavnom sive, srebrnaste, potpuno crne ili crna sa paležom, postoje takođe i u drugim formama, što je dosta ređe. Linjaju se jednom godišnje, ali istinski obilno, ova duga dlaka im pomaže da podnesu izuzetno niske temperature. Visina mužjaka iznosi 71-76cm, a kod ženki 66-71cm. Težina za mužjake iznosi 45-60kg, a za ženke 36-50kg. Veličina legla je 6-12 štenaca. Izgledom prilično podseća na nemačkog ovčara, samo višeg stasa i krupnijeg tela i dosta grubljeg izgleda, dosta primitivnog. Šajlo psi su dosta zdravi, retko se razboljevaju. Zbog svoje hiperaktivnosti i živahnog temperamenta najviše im pogoduje boravak na otvorenom, mogu se držati i po stanovima, pod uslovom da imaju dovoljno vežbe, uz dosta kretanja, trčanja i puno šetnje što bi moglo dosta koristiti i vlasnicima. Psi nisu agresivni, dosta su razigrani i prijateljski nastrojeni, što pogoduje porodicama sa decom, ali zbog ovih svojih osobina, nisu pogodni kao psi čuvari. Uprkos svom dobroćudnom temperamentu, ipak traže snažnog i odlučnog vlasnika, čvrstog stava. Sve u svemu, jedan idealan porodičan pas, pogotovo ako su vlasnici ljubitelji aktivnog odmora. Šajlo psi jedino svojim spoljnim izgledom podsećaju na staronemačke ovčare, koje izvori opisuju kao oštre, hrabre i borbene životinje. Šajlo psi spadaju u dugovečnije rase, tako da im životni vek može trajati 15-17, čak i do dvadeset godina. Koriste se isključivo kao družbeni psi, kao što su prvobitno i zamišljeni.

sajlopas01sajlopas04
Dva tipična predstavnika šajlo ovčara