Norveška šumska mačka

Norveška šumska mačka ili skogskat jeste još jedna zanimljiva rasa domaće mačke, a poreklom je iz Norveške. Mačka je dugodlaka i dosta je veća od mnogih rasa domaćih mačaka, jedna je od najvećih mačaka na Svetu. Nije naročito popularna i raširena, ali je u svakom slučaju nesvakidašnja. Dugo je bila izolovana tako da se i dan-danas mogu pronaći poludivlji primerci ovih mačaka u šumama Norveške, najsrodnija rasa joj je ruska šumska mačka, sa kojom pored genetike deli i sličan spoljni izgled.

norsummacka02
Predstavnik norveške šumske mačke, neverovatna je sličnost sa divljom mačkom.

Norveška šumska mačka jeste drevna rasa mačaka, poznata u svojoj zemlji još od antičkih vremena. Spominje se još u drevnim nordijskim legendama kao mačka koju sa zemlje nije mogao da podigne čak ni vikinški Bog groma - Tor. Dve ove mačke vukle su kočije vikinške Boginje plodnosti - Freje. Pošto postoji i u poludivljem obliku, dugo je bila lovljena zbog predivnog krzna, da bi ovaj lov bio potpuno zabranjen tek 1965. godine ukazom norveške Vlade, kada je divljoj formi ove mačke zapretilo potpuno istrebljenje. 1950. godine norveški kralj Olaf V je ovu rasu proglasio nacionalnom životinjom Norveške. Naime, ova rasa je zaista dugo bila izolovana i nepoznata izvan svoje zemlje porekla, sve dok u Veliku Britaniju nije izvezen jedan par ovih mačaka 1970. godine.

norsummacka01

Norveške šumske mačke spadaju u dugodlake rase mačaka, mogu se javiti u svim mogućim bojama, uz preovlađivanje tamnijih boja. Krzno je retko kada jednobojno, uglavnom su to kombinacije smeđe, sive i crne boje, ali se mogu javiti i potpuno crne jedinke, dok su potpuno bele životinje izuzetno retke. Na vrhovima ušiju imaju manje čuperke dlake, a rep je duži nego u ostalih rasa mačaka. Norveška šumska mačka je veoma velika, jedna je od najvećih rasa mačaka na Svetu. Dlaka se linja dva puta godišnje, što može predstavljati problem ukoliko se životinja drži u stanu ili u kući, ali pošto izuzetno dobro podnosi niske temperature, nije loše norvešku šumsku mačku držati i u dvorištu, ovoj rasi to nimalo nebi smetalo.

norsummacka03

Omiljena je kao kućni ljubimac i pored Norveške uzgaja se dosta i u SAD-u, gde je popularna među ljubiteljima neobičnih i egzotičnih životinja. Miroljubiva je, umiljata i naklonjena ljudima, dobar je lovac i vrlo korisna životinja. Voli decu i deca vole nju takođe. Otporna je na bolesti i retko se javljaju neki urođeni zdravstveni poremećaji, životni vek životinje iznosi oko 10-15 godina.

norsummacka04