Moskovski stražarski pas

Moskovski stražarski pas jeste rasa psa nastala u Rusiji, na području današnje Moskovske oblasti, posle Drugog svetskog rata. Rasa je nastala ukrštanjem bernardinca sa kavkaskim ovčarom. Moskovski stražarski pas, ili moskovski stražar, kako se još naziva, jeste relativno mlada rasa, čiji je standard ustanovljen tek 1985. godine, u registar rasa pasa Rusije upisan je tek 1992. godine, a prvi klub uzgajivača osnovan je 1995. godine.

moskovskistrazar01
Moskovski stražar je snažan i stasit pas

Moskovski stražar je rasa čije je stvaranje započeto ranih 1950-ih godina, jer su sovjetskoj vojsci i policiji izuzetno potrebni bili čuvarski psi koji su efikasni u radu, a mogu podneti izuzetno niske temperature Sibira i ruskog severa, koje se mogu spustiti i do -40oC, nekad čak i do -60oC. Zbog toga se započelo sa stvaranjem nove rase psa, nazvane moskovski stražarski pas. Rasa je stvarana najviše na prostorima današnje Moskovske oblasti, ali i u drugim delovima bivšeg SSSR-a. Nakon raspada nekadašnjeg Sovjetskog Saveza moskovski stražar se proširio i izvan granica ove nekadašnje velike države, tako da ga sada ima širom Evrope, u Kini, Koreji i Japanu, ali i u SAD, gde nije toliko česta i poznata rasa.

moskovskistrazar03
Primetna je ogromna sličnost sa bernardincem

Izgledom najviše podseća na bernardinca, sa kojim ga ljudi najviše mešaju, dlaka je duga i crveno-bela, sa crnim prelivima na bokovima i licu, na kome formira tzv. crnu masku, rasa je dosta krupnija od oba svoja pretka, ne zaboravimo da je u stvaranju ove rase učestvovao i kavkaski ovčar, čak uopšteno spada u krupne rase pasa, snažne je građe, grube glave i snažnih čeljusti. Visine je oko 64-70cm, dok težina iznosi 45-70kg. Životni vek rase je 9-11 godina. Psi ove rase ističu se dosta grubom konstitucijom, grubljom nego li kod bernardinca. Moskovski stražar ume biti agresivan i svojeglav, zbog čega mu je potrebna rana socijalizacija, kako sa ljudima, tako i sa drugim životinjama, kada može postati pravi nežni div, pogodan za porodice sa decom. Ipak je ova rasa stvorena kao pas čuvar i službeni pas, stoga mu je potrebna dresura, koja se obavlja dosta lako. Pored psa za vojsku i policiju i obezbeđivanje objekata, ovaj se pas može koristiti i za čuvanje stada, zbog prethodno navedenih osobina malo ga je teze koristiti kao družbenog psa, ipak je ovo tipično radna rasa pasa.

moskovskistrazar02moskovskistrazar05
Karakteristična i prepoznatljiva crna maska na licu moskovskog stražara