Mejn kun mačka

Mejn kun mačka (maine coon cat) je rasa domaće mačke poreklom iz američke savezne države Mejn, na severoistoku SAD-a, čiji je ujedno i državni simbol. Mačka je veoma velika rastom, jedna je od najvećih rasa mačaka ne Svetu, može se čak reći i najveća.

mejnkun01mejnkun03
Mejn kun mačka je najveća rasa mačaka na Svetu, obrasla je dugom i gustom dlakom, koja formira toplo, ali i lepo krzno.

Mejn kun mačka je rasa nastala u Americi, u saveznoj državi Mejn. Smatra se da potiče od norveške šumske mačke, dok narodno predanje govori drugačije. Naime, 1793. godine, kada je francuska kraljica Marija Antoaneta trebala biti izvedena na pogubljenje, jednom engleskom kapetanu je poverila na čuvanje svojih šest dugodlakih mačaka, najverovatnije se radilo o sibirskim šumskim mačkama. Sve u svemu, kako god da je nastala, mejn kun mačka je vrlo zanimljiva i rastom dosta velika rasa domaćih mačaka. Ova mačka je u potpunosti pripitomljena, ne postoji u divljoj formi. Nosi više naziva: mejn mačka, kun mačka, američka dugodlaka, nežni div itd.

mejnkun02mejnkun04
Mačke mejn kun rase mogu se javiti u raznim formama, ali preovlađuju uglavnom tamne boje i nijanse krzna.

Obrasla je dugom dlakom, raznih, uglavnom tamnih boja, sa čupercima na vrhovima ušiju. Rep je duži nego kod ostalih rasa mačaka, lobanja je široka, dužina tela može iznositi 100-115cm, mada zabeleženi su primerci i većih telesnih mera, mogu biti toliko krupne da mogu dostići veličinu evroazijskog risa, samo lakše telesne građe. Životni vek iznosi oko 15 godina. Mejn kun mačka je veoma otporna na hladnoću. Najviše se uzgaja u državi Mejn, čiji je ujedno i državni simbol, ali i u drugim saveznim državama Amerike i nekim provincijama Kanade. Izvan svoje zemlje porekla je vrlo retka rasa. Zanimljiva je zbog svoje veličine i dobra je kao kućni ljubimac, vrlo je umiljata i draga. Voli blizinu ljudi i naklonjena im je, kod držanja u kući problem je jedino linjanje, pošto se radi o dugodlakoj rasi, ali zbog dobrog podnošenja hladnoće ne predstavlja joj poteškoće ni držanje u dvorištu. Jedna vrlo draga i zahvalna rasa za držanje.