Manks mačka

Manks mačka je rasa vrlo karakteristične domaće mačke bezrepog izgleda. Ovo je jedna vrlo zanimljiva rasa, koja vodi poreklo sa ostrva Man u Irskom moru, između Irske i Velike Britanije. Njeno poreklo je vrlo zanimljivo, ne vodi poreklo od evropske divlje mačke (Felis sylvestris), kao većina evropskih domaćih mačaka, već od afričke divlje mačke (Felis lybica), veruje se da su je stari Kelti doneli na ovo ostrvo još u Starom veku.

manksmacka04manksmacka02

Manks mačka ili kako se još u nekim izvorima naziva mačka sa ostrva man, je karakteristična po svojoj bezreposti, što je čini veoma zanimljivom i prepoznatljivom. Javlja se u brojnim formama; tigrasta, bela, crna, siva, crno-bela. U pitanju je određena genetska mutacija koja se javlja kod ove i još nekoliko rasa mačaka u Svetu, što je uzrok bezreposti. Dlaka je srednje dužine i po mekoći se ne razlikuje mnogo od dlake ostalih rasa domaćih mačaka. Težine je 3,5-5,5kg, dužina tela je 30-40cm. Manks je mačka koja se po navikama ne razlikuje od ostalih domaćih mačaka, posebnom je čini jedino to što je bezrepa.

manksmacka01manksmacka03manksmacka05
Manks mačke u samo nekim svojim formama, inače spektar boja krzna može biti zaista širok.

Manks mačka se gaji jedino na Britanskim ostrvima, u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. U ostalim delovima Sveta ova mačka je skoro nepoznata, može se ili teško ili nikako pronaći. Manks mačka je dugo bila nepoznata široj javnosti, sve dok određeni broj primeraka nije prenet na američki kontinent, gde je u Kanadi nastao poseban varijetet, tzv. kimrik (cymric). Naime, radi se o dugodlakom varijetetu manks mačke. I danas je ovo dosta retka rasa mačaka, zbog svog karakterističnog izgleda vrlo je zanimljiva ljubiteljima ovih simpatičnih i dragih životinja. Ali opet nisu baš sve manks mačke bezrepe - kratkorepe, postoje australijski i tasmanijski soj koji poseduju rep normalne dužine, ovi sojevi su ubedljivo najređi od svih sojeva, a izgledom se ne razlikuju puno od najobičnijih domaćih mačaka.

kimrikmacka01kimrikmacka02
Predstavnici kimrik mačke, dugodlakog varijeteta manks mačke.