Istarski kratkodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič je rasa psa poreklom sa poluostrva Istra na severo-zapadu Hrvatske. U pitanju je rasa lovačkog psa mirnog i prijateljski nastrojenog temperamenta.

istkratgonic02

Istarski kratkodlaki gonič se tradicionalno uzgaja na poluostrvu Istra, ali je prisutan i u hrvatskom Primorju, Dalmaciji i obližnjim hrvatskim ostrvima. U pitanju je tipična rasa lovačkog psa za lov na sitnu divljač; lisice, zečeve, fazane, jarebice i sl. Prvi opis rase dao je 1719. godine đakovački biskup Petar Bakić, prvi registar rase je izrađen 1924. godine, kao rasa je priznat 1949. godine, da bi standard rase prvi put bio ustanovljen tek 1973. godine. Rasa je danas dosta retka.

istkratgonic03

Istarski kratkodlaki gonič je pas sitnije građe, tela skladnog i vretenastog, pogodnog za dugo trčanje. Boja dlake je obavezno bela sa većim ili manjim mrljama po glavi, ušima, telu i repu. Uši su kratke i trouglaste, tzv. istočno-evropski tip. Visine je oko 50cm, a težine tela oko 18kg. Pas je miran i prema ljudima prijateljski nastrojen i nije agresivan, sobzirom da voli otvoreni prostor, trčanje i rad, nije pogodan kao kućni ljubimac već je isključivo radni pas. Priznat je kao rasa od strane mnogih međunarodnih kinoloških društava širom Sveta. Ovi psi su izuzetno zdravi, ne boluju od nekih posebnih težih obolenja. U lovu mu pomaže izuzetno dobar njuh. Kao lovci su vrlo brzi, puni entuzijazma i žustri, loveći divljač uvek uz glasan lavež, po čemu su vrlo prepoznatljivi.

istkratgonic01