Broholmer

Broholmer je rasa psa poreklom iz Danske, nastao je početkom XIX veka na imanju vlasteoske porodice Broholm, blizu grada Svengborg, na danskom ostrvu Funen. Rasa je postala ukrštanjem engleskog bulmastifa sa lokalnim danskim seoskim psima. Rasa broholmer je slabo poznata izvan granica Danske, a u nekim zemljama i potpuno nepoznata, čak je i u svojoj zemlji porekla još uvek dosta retka rasa. Zbog svoje snažne pojave, dubokog laveža i nepoverljivosti prema strancima dugo je bio korišćen kao pas čuvar.

broholmer02broholmer04
Broholmeri su snažni i mišićavi psi

Broholmer je pas snažne telesne građe, krupan i mišićav, pojave koja budi strahopoštovanje, što je samo jedna od osobina zbog koje je korišćen kao pas čuvar, pored snažnog i dubokog laveža i nepoverljivosti prema strancima. Ispočetka, gajili su ga mahom danski bogataši, potom je služio za zaštitu industrijskih postrojenja, magacina i bankarskih trezora, da bi ga kasnije uzgajalo i obično građanstvo. Boja dlake je žuta do zlatno-žuta sa crnom maskom na licu, može biti i potpuno crn, što se ipak ređe javlja. Visina iznosi za mužjake 75cm, a za ženke 70cm. Telesna težina za mužjake iznosi 65-90kg, a za ženke 40-60kg. Žvotni vek je 10-13 godina. Grudni koš je dubok i širok, leđa su ravna, a vrat je debeo i mišićav. Noge su visoke i snažne, repa smeštenog obavezno iza njih, dok uši stoje oboreno. Broholmeri su radni psi, dok se zadnjih decenija sve više koriste i kao družbeni.

broholmer03broholmer01

Rasa je nastala početkom XIX veka i bila je vrlo česta, da bi posle Drugog svetskog rata dospela do ivice izumiranja. 1970-ih godina broholmeri su dobili ogromnu popularnost i broj im se vrlo brzo popravio. 2000-ih godina izvezeni su u Veliku Britaniju i Severnu Ameriku, gde ipak nisu doživeli veliku popularnost i spadaju u vrlo retke rase pasa, dok su u ostatku Sveta skoro nepoznati, za njih znaju jedino poznavaoci pasa i mogu ih videti jedino u knjigama i na internet stranicama. Sredinom 2000-ih godina, jedinke koje su izvezene u Severnu Ameriku, počele su se naglo i često razboljevati, iz za sada nepoznatih razloga, što im je uticalo na brojnost, ali i popularnost. Na svu sreću, taj problem je kasnije ipak uspešno prevaziđen.