Američki crnousti pas

Američki crnousti pas (blackmouth cur) naziva se još južni crnousti pas, žuti crnousti pas, crnousti pas - mešanac, jeste rasa psa poreklom iz južnih saveznih država SAD-a. Nastao je u slivu reke Misisipi. Postoje brojne teorije o tome kako je ova rasa nastala, ali je najčešća i najviše prihvaćena teorija da je ovaj pas nastao mešanjem pasa koje su doneli evropski doseljenici, u prvom redu sa belgijskim ovčarom - malinoom, sa psima severnoameričkih Indijanaca. Sobzirom da do sada nije sprovedeno nikakvo ozbiljnije istraživanje, sve ovo ostaje samo u domenu pretpostavki.

americkicrnousti01americkicrnousti03
Predstavnici rase

Crnousti pas je rasa potpuno nepoznata izvan granica SAD-a, čak je dosta retka rasa i izvan američkog juga. Osnovna namena ove rase jeste lov, oduvek je najviše korišćen u ovoj delatnosti, podjednako se dobro snalazeći u lovu kako na sitnu, tako i na krupnu divljač, zatim dosta je korišćen i kao pastirski pas, dobar je isto tako i kao pas čuvar, kao službeni pas nikada nije korišćen, za šta tkođe poseduje ogromnog potencijala. Danas se dosta koristi kao družbeni pas, iako je rasa tipično radna. Zanimljiva je činjenica da su psi ove rase dosta naklonjeni ženama, naime prema svojim vlasnicima ženskog pola su poslušniji, više zastitnički nastrojeni i sa manje ispada svojeglavosti. Do Američkog građanskog rata, crnousti pas je imao još jednu, nimalo laskavu namenu, hvatanje i potraga za odbeglim robovima. Zbog istančanog njuha i lovačkih nagona, dobri su i kao psi tragači. U lovu su dosta žustri, hrabri, okretni i posvećeni. Naime, svoju lovinu usmrte odmah čim je uhvate.

americkicrnousti02americkicrnousti04americkicrnousti05

Crnousti pas je priznat kao rasa jedino na tlu SAD-a, nevezano za činjenicu da ga u drugim zemljama praktično i nema. Visina jedinki oba pola iznosi oko 41-65cm. Telesna težina za mužjake iznosi oko 20-25kg, dok za ženke iznosi oko 15-20kg. Dlaka je kratka, može biti žute, smeđe, tigraste, šarene ili crne boje, sa crnom maskom preko njuške, po kojoj je pas i poneo svoje ime. Telo je skladno, čvrsto i mišićavo, grudni koš je širok i srednje dubok. Leđa su snažna i ravna, rep stoji vodoravno, blago zasvođen pri sredini. Uši stoje poluoboreno, dok ređe mogu stajati potpuno oboreno ili potpuno podignuto. Sve u svemu, radi se o jednoj izuzetnoj rasi psa, koja nije dovoljno promovisana i za sada predstavlja samo simbol ruralnog američkog juga - Diksilend, ipak ne dobivši svoje zasluženo mesto u svetu ljubitelja pasa.