Američki alzaški pas

Američki alzaški pas (american alsatian dog) jeste rasa psa poreklom iz Sjedinjenih Američkih Država, nastala je tokom 1980-ih godina kao rezultat mešanja nemačkog ovčara i aljaskog malamuta. Radi se o rasi koju priznaju samo pojedini lokalni američki kinološki savezi, dok je u ostatku Sveta rasa nepriznata i skoro nepoznata.

americkialzaski03
Jedan od predstavnika rase

Američki alazaški pas je nastao 1980-ih godina u SAD-u intenzivnim selekcijskim radom grupe američkih entuzijasta i zaljubljenika, sa željom da se izvrši rekonstrukcija drevnog alzaškog ovčara, direktnog pretka današnjih nemačkih ovčara. Rasa je nastala parenjem nemačkih ovčara sa aljaskim malamutom i posle dugog selekcijskog rada stvoreni su psi izgledom dosta slični prastarim alzaškim ovčarima. Rasa je potom dobila ime američki alzaški pas. Imavši u vidu činjenicu da su stari alzaški ovčari bili tipično radni psi, veoma žustrog temperamenta, američki alzaški pas je životinja vrlo miroljubivog temperamenta, koja bez ikakvih poteškoća prihvata sve članove porodice svoga vlasnika, kao i ostale ljubimce u svom domu, tako da mu nije potrebna rana socijalizacija. U svakom slučaju jeste jedan dobar družbeni pas, pogodan za porodice. Nije nepoverljiv prema strancima, tako da i nije naročito pogodan kao pas čuvar, ali je jako veran i dobar je prema deci, ali i prema drugim ljubimcima, ako ih dom poseduje. Ovo je jedna vrlo retka rasa, nepoznata izvan Amerike i priznata samo od pojedinih lokalnih američkih kinoloških saveza. Izgledom je takođe vrlo sličan šajlo psu, svojoj vrlo srodnoj rasi, tako da se neretko dešava da posmatrači pomešaju ove dve rase.

americkialzaski02

Američki alzaški pas izgledom itekako podseća na nemačkog ovčara, stim što je uistinu dosta krupniji od ovog psa. Pas je krupnije telesne građe. Leđa su ravna i snažna, uostalom kao i čitavo telo, čvsto skladno i mišićavo. Noge su visoke i snažne, a vrat debeo i mišićav. Lobanja je izdužena, sa izraženim očnim lukovima, dok uši obavezno stoje uzdignuto, kao kod originalnih nemačkih ovčara, ali i aljaskih malamuta. Zbog svog vukolikog izgleda i krupne građe, pojedini ljubitelji ih u šali nazivaju strašni vukovi (dire wulf). Ali ovi psi to nikako nisu. Dlaka je gusta sa slojem podlake, tako da se životinje linjaju jednom do dva puta godišnje, u zavisnosti od vremenskih uslova. Boja dlake je često crna sa paležom, ali nije retka ni tzv. metalno siva ili vučije siva boja dlake. U svakom slučaju, američki alzaški pas jeste jedna vrlo lepa životinja.

americkialzaski01